Irene Boswijk
           schilderijen ~ tekeningen ~ pastels

Irene Boswijk

Irene met aap


Al in mijn jeugd was ik gek op tekenen. Maar een kunstopleiding was volstrekt onbespreekbaar thuis. Dus werd het een baantje op kantoor, een man, kinderen, scheiden, een andere man en ander werk. Ik speelde wel met de gedachte om een teken- of schildercursus te volgen, maar ik was de zestig al voorbij toen het er eindelijk van kwam. Hoogste tijd, dus.

Ik ben kort na de oorlog, in juni 1945, geboren in het Friese Hardegarijp. Later verhuisden we naar Hemelum in het zuidwesten van die provincie. Toen ik twaalf was, gingen we naar Den Haag. Daar ging ik naar de middelbare school, waar tekenen een van mijn favoriete vakken was. Thuis was alles bepaald geen koek en ei, en ik dacht beter af te zijn door de school niet af te maken en te gaan werken. Vervolgens ontvluchtte ik het huis door te trouwen. Te jong en met de verkeerde motieven en het huwelijk liep dan ook, overigens pas vele jaren later, op de klippen.

Na een tweede huwelijk begin jaren tachtig verhuisde ons gezin naar Deventer, waar we nog steeds wonen. Eind jaren negentig kwam ik thuis te zitten, maar pas in 2007 besloot ik dat het nu toch echt tijd werd om te leren aquarelleren. Maar de basis voor alles was eerst leren tekenen. Voor die cursus had ik alleen twee potloden en een stukje kneedgum nodig. Inmiddels heb ik een kamer vol spullen, van aquarelleren is het nooit gekomen omdat al gauw bleek dat andere materialen en technieken beter bij me passen. Olieverf, acrylverf en vooral pastelkrijt zijn mijn favorieten.

Dat mijn man en (klein)kinderen mijn werk prijzen, is natuurlijk heel lief, maar die hebben weinig keus. Maar ook vrienden en kennissen, medecursisten en soms ook wildvreemden zijn vaak enthousiast over mijn werk, zo enthousiast dat ze er geld voor over hebben. Dat is een heel vreemde, maar ook heel vleiende ervaring. Dat bleek helemaal het geval te zijn toen ik eind 2010 de kans kreeg een tentoonstelling te houden in Huize Salland in Colmschate (Deventer). Dat leverde veel positieve reacties op en ik heb er ook een aantal werken verkocht.

Inmiddels blijf ik ijverig aan de gang en krijg nog steeds professionele begeleiding van Aafke Hulsegge, een kunstenares uit Warnsveld.